Att lagra vin
Att lagra vin blir allt populärare, antingen kan du göra det hemma i din läggare eller så kan du hyra in dig i en färdig vinkällare. Utbudet av det senare är till stor del styrt på vart du bor i landet. I storstäderna finns ett helt okej utbud medans att det kräver bra kontakter eller en del tur för att hitta bra ställen för lagring på mindre orter. Vill du göra det på egen hand så finns det en del att tänka på. Här nedan finns det länkar vidare till mer information.
- 11°C är den idealiska lagringstemperaturen för vin men temperaturer mellan 8°C och 15°C helt godtagbara.
- Köp vin som passar för lagring.
- Se till att lagringen sker i mörker.
Vintyper
Vissa typer av vin passar extra bra för att lagras och därmed få möjligheten att under lång tid utvecklas till fantastiska viner.
- Champagne
- Röda och vita viner från Bordeaux
- Röda och vita viner från Bourgogne
- Röda viner från Rhônedalen
- Orange vin från Georgien
- Barolo och Barbaresco från Italien
- Portviner